maandag 2 november 2015

Recept Courgette met Kip (en Witte Wijn!)

Kicking Courgette. Het is een dankbare plant die zeker niet mag ontbreken in je moestuin. Je hebt er altijd teveel van en je wilt je oogst natuurlijk zo goed mogelijk benutten. Daarom dit heerlijke recept met kip, courgette én witte wijn. Lees dus snel verder!

recept courgette courgettes kip witte wijn

Courgette met kip: de ingrediënten

Het is een eenvoudig recept, maar reuze smakelijk (en ik kan het weten). Goed voor een avondmaaltijd voor 3 personen. Ik gebruik twee pannen voor dit recept. In eentje braad je de kip en de andere gebruik voor de courgettes. Lekker handig en snel.

Bereidingstijd: 35 minuten
  • 3 kipfilet (ongeveer 400 gram)
  • 2 courgettes (normaal formaat)
  • 200 ml crème fraîche
  • 200 ml witte wijn (slurpwijn volstaat)
  • 200 gram gemalen oude kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Italiaanse kruiden (ik gebruik orgeano, basilicum, tijm)
  • Kerriepoeder
  • Zout en peper
  • Basmati rijst voor 3 personen
recept courgette courgettes kip witte wijn

Courgette met kip: de bereiding

Snijd de kip in stukken en strooi er peper, zout Italiaanse kruiden en royaal kerriepoeder over. Bak de kip goudbruin en voeg dan de witte wijn toe. Laat dit geheel even sudderen.

Maak blokjes van de courgette en hak de knoflook fijn. Bak de courgette samen met de knoflook kort op een hoog vuur en voeg dan de crème fraîche toe.

Meng de kip en de courgette in één pan bij elkaar. Doe het mengsel daarna in een ovenschaal en bestrooi rijkelijk met gemalen kaas.

Zet de ovenschaal +/- 25 minuten in een oven op 180 graden. Kook daarna de de Basmati rijst gaar zodat ie precies tegelijk klaar is met de oventijd en dan smullen maar!

recept courgette courgettes kip witte wijn

recept courgette courgettes kip witte wijn

Jouw recept met courgette leuk om te horen!

Dit recept is mijn absolute topper met courgette. Makkelijk, snel en simpel maar overheerlijk. Jij hebt vast ook een favoriet recept met courgette. Ik ben heel benieuwd, dus laat je recept achter in de comments. Dan maken we er een courgette-draadje van!

Groenbemesting in de Moestuin

Een alternatief voor dierlijke mest is groenbemesting. Maar wat is groenbemesting eigenlijk en welke groenbemester is de beste? En hoe werkt groenbemesting en wat zijn de voor en/of nadelen? In deze blog lees je alles over groenbemesting in de moestuin.

groenbemesting groenbemesters groenbemester

Wat is groenbemesting?

Met groenbemesting teel je bepaalde gewassen om hun goede bodemeigenschappen. Het zijn gewassen die de bodem verbeteren en voedingsstoffen aan de bodem toevoegen. Door ze in het voorjaar onder te spitten breng je die voedingsstoffen in de grond. Ze worden ook gebruikt om te oogsten en de composthoop te vullen, al is onderspitten wel de meest gebruikelijke methode.

Overzicht groenbemesters

Omdat ik zelf een goede keuze wilde maken, heb ik een overzicht gemaakt met de meest gebruikte groenbemesters. Hierin vind je terug of je de groenbemester kunt gebruiken als hoofd- en/of nateelt en hoe vorstgevoelig het gewas is. Verder kan je zien wat de grondbedekkende kwaliteiten zijn, hoeveel zaaigoed je nodig hebt en hoeveel organische stof stikstof (N) het gewas oplevert per 100m2.


Voordelen van groenbemesting

Als je niet de beschikking hebt over mest, of je wilt op een andere, biologische manier de bodem bemesten, dan is groenbemesting een prima alternatief. 

Groenbemesting kent vele voordelen, zoals:

Humus
Er komt organisch materiaal in de grond door het onderspitten van de gewassen. Daardoor wordt de grond luchtiger en dat is weer gunstig voor het bodemleven.

Beschermen van de grond
De wortels zorgen ervoor dat de grond niet 'dichtslaat' door de regen en dat zandgrond niet verwaait.

Onkruid tegengaan
Onkruid kan zich minder goed ontwikkelen omdat er al een gewas staat dat weelderig groeit.

Stikstof
De vlinderbloemige soorten kunnen stikstof uit de lucht opnemen en maken bolletjes aan hun wortels waarmee de stikstof in de bodem beschikbaar komt.

Voedingsstoffen 'vangen'
De gewassen bedekken de grond en nemen daardoor voedingsstoffen op die anders door de regen worden uitgespoeld. Ze worden daarom ook wel 'vanggewassen' genoemd. Door ze in het voorjaar onder te spitten komen deze voedingsstoffen weer terug in de bodem. 

Bodemontsmetting
Sommige groenbemesters hebben een bodemontsmettende werking zoals Tropaelum (Oost-Indische ker), Calendula (Goudsbloem) en Tagetes (Afrikaantjes).

Nadelen van groenbemesting

Het is niet alleen maar hallelujah met groenbemesters. Er kleven ook nadelen aan, zoals:

Kosten
De aankoop van zaden kan zeker wat kosten, al varieert de prijs nogal afhankelijk van het soort groenbemester dat je gaat zaaien.

Ruimte
Een groenbemester die je het hele seizoen moet laten staan (hoofdteelt) neemt kostbare moestuinruimte in. Dat jaar kan je die ruimte nergens anders voor gebruiken. Groenbemesting kun je ook toepassen in de nateelt nadat het hoofdgewas is geoogst of gerooid.

Vruchtwisseling
Groenbemesters als kruisbloemigen en vlinderbloemigen moeten meedraaien in een vruchtwisselingsschema om ziektes te voorkomen. Dat vraagt om extra planning in je moestuinplan.

Uitzaaien
Groenbemesters zoals komkommerkruid (Borage) kunnen zichzelf hinderlijk uitzaaien als je ze niet goed genoeg onderwerkt. Je kan dit voorkomen door tijdig de bloemen en zaaddozen te verwijderen en door niet te lang te wachten met het onderwerken van de groenbemester.

witte klaver phacelia winterrogge raaigras groenbemester

Welke groenbemesting is de beste keuze?

Dat hangt grotendeels af van het doel dat je nastreeft met groenbemesting. Grofweg kun je groenbemesting toepassen voor:
  • grondbedekking
  • bodem luchtiger maken
  • vergroten organische stof in de bodem
  • stikstof behouden en/of toevoegen in de bodem

Grondbedekking
Wil je de grond snel en goed bedekt houden? Dan zijn gewassen geschikt die snel en massaal groeien. De kruisbloemige groenbemesters en het raaigras groeien sterk en hebben een goed onkruidonderdrukkend vermogen.

Bodem luchtiger maken
Wil je de grond diep laten doorwortelen? Dan zijn met name grassen heel erg geschikt. Denk bijvoorbeeld aan raaigras en winterrogge. Doordat deze gewassen diep wortelen zijn ze wel wat moeilijker onder te werken. Je zou ze bijvoorbeeld eerst kunnen maaien met een zeis of kapot klepelen met een riek of drietand en dan laten afsterven. Dat maakt het onderspitten een stuk eenvoudiger.

Vergroten organische stof 
Wil je veel organische stof toevoegen in de bodem? Dan heb je een groenbemester nodig die zoveel mogelijk organische stof produceert. Wortels leveren meer organische stof dan bovengronds plantmateriaal (wortels 35% tov bovengronds materiaal 20%). Gewassen die veel organische stof leveren zijn afrikaantjes en raaigras (mits op tijd gezaaid). Soorten die wat minder leveren zijn gele mosterd, winterroge spurrie  en de klavers.

Stikstof behouden en/of  toevoegen
Wil je veel stikstof in de bodem? Groenbemesters kunnen stikstof vastleggen zodat deze niet uitspoelt door de regen in de winter en het voorjaar. Gewassen als phacelia, afrikaantjes, bladkool en winterrogge zijn goede vangers van stikstof. Alle vlinderbloemigen zijn goed in het toevoegen van stikstof aan de bodem. 

Tip
Wil je een gewas dat je makkelijk kan onderspitten? Dan is het handig als het gewas vorstgevoelig is. Dan vriest het kapot en kan je het makkelijk onder werken in het voorjaar. Phacelia, gele mosterd, afrikaantjes, spurrie en vlinderbloemigen zijn gevoelig voor nachtvorst en vriezen in de winter dus kapot.

Mijn keuze

Dit jaar wilde ik ook eens groenbemester zaaien. Ik heb gekozen voor Winterrogge. Dat past op dit moment het beste bij mijn moestuin en grondsoort (zandgrond) en kan prima als nateelt gezaaid worden. Ideaal om de vrijgekomen bedden in mijn moestuin in te zaaien.

Jouw ervaringen: leuk om te horen!

Heb jij ook wel eens een groenbemester gezaaid of sta je op het punt om ook aan groenbemesting te gaan doen? Wat was jouw afweging en ben je tevreden met het resultaat? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Deel jouw ervaring of reactie via een comment bij de post. Bedankt!

Recept Courgettesoep

Courgettes. Ze blijven maar komen en ik wil de oogst natuurlijk zo goed mogelijk benutten (#Nowaste). Daarom dit heerlijke recept voor romige courgettesoep met dille. Klaar in een handomdraai en prima in te vriezen of te wecken. Lees dus snel verder!

recept courgette soep courgettes volkstuin moestuin

Courgettesoep

Deze gladde, zachte en romige soep is licht gekruid met dille en is niet te zwaar. Het is een eenvoudig recept, maar reuze smakelijk en is goed voor 2,5 liter soep.

De soep kan prima ingevroren worden. Ik heb de soep geweckt. Als je de soep gaat wecken, moet je nog geen slagroom toevoegen. Die gaat schiften door het citroensap door het wecken. Als je de soep gaat wecken, dan voeg je de slagroom pas toe op het moment dat je de soep gaat eten.

courgettes courgette recept soep gold rush

Courgettesoep: de ingrediënten

Bereidingstijd: 20 minuten
  • 1,25 kg courgettes (1 grote of 2 gewone of 3 kleine) 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1,25 liter kippenbouillon (aangemaakt)
  • 1,5 eetlepel gedroogde dille
  • 125 ml slagroom
  • zout en peper
  • sap van een citroen naar smaak

dille kruiden maatlepel recept

Courgettesoep: de bereiding

Verhit de olijfolie in een grote soeppan en smoor daarin de ui en de knoflook 5 minuten. Snijd ondertussen de courgettes in stukken. Voeg de courgette plakken toe en fruit even mee aan. Voeg daarna de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Draai het vuur laag en zet een deksel op de pan. Laat de soep ongeveer 10 minuten pruttelen tot de courgette gaar is. Roer dan de dille er door en pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor. Voeg de slagroom toe en breng op smaak met peper en zout. Meng de soep nog een keer goed door met de staafmixer.

Breng tot slot op smaak met citroensap. Als garnering kan je nog een toefje verse dille op de soep leggen.

recept courgette soep courgettes moestuin volkstuin


recept courgette soep courgettes moestuin volkstuin

Voor het wecken van de soep volg je de gebruikelijke stappen (reinigen potten en ringen etc.) en doe je de soep in de potten. Ik heb in dit geval het dubbele van dit recept gemaakt en dat geeft 5 liter soep. Dat werden 4 weckpotten van 1 liter en 2 van een halve liter.

Zet de potten in de pan en weck ze 60 minuten op 100 graden. Laat ze daarna rustig afkoelen op een theedoek.

recept courgette soep courgettes moestuin volkstuin

recept courgette soep courgettes moestuin volkstuin

Jouw recept met courgette leuk om te horen!

Dit recept is een lekker en eenvoudig recept voor romige courgettesoep. Makkelijk, snel en simpel maar overheerlijk. Jij hebt vast ook een favoriet recept met courgette. Ik ben heel benieuwd, dus laat je recept achter in de comments.

Recept Komkommer inmaken wecken

Komkommer gaat als een speer in de moestuin en behoort tot de fastgrowing veggies. Je kan er niet tegenop eten. Daarom maak ik het overschot in om er later ook nog van te genieten. Dit is een mooi inmaakrecept met azijn, suiker en dille. Lees dus snel verder!

Komkommer inmaken wecken moestuin volkstuin

Komkommer inmaken: de ingrediënten

Bereidingstijd: 20 minuten
  • 2 flinke komkommers
  • 500 ml azijn
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 12 peperkorrels (ongeveer)
  • Sap van 1 citroen
In dit recept hoef je geen extra water toe te voegen. Mocht je wat te kort komen bij het vullen van de potjes, dan kun je een beetje aanvullen met water uit de kraan.

Komkommer inmaken wecken moestuin volkstuin

Komkommer inmaken en/of wecken

Doe de azijn met suiker en kruiden in een pan. Verwarm het geheel tot de suiker is opgelost. Daarna bij de komkommer in de gesteriliseerde potten doen.

Tip: de dille blijft bovenop de inmaakvloeistof drijven. Let er daarom op dat bij het volschenken van de potten niet alle dille in één pot terecht komt (mijn ervaring).

Laat de potten een week of 3 á 4 staan, zodat de smaak goed in de komkommers kan trekken. De potten zijn ongeveer nog 4 maanden houdbaar als je gebruik maakt van potten met schroefdeksels. Na openen bewaren in de koelkast.

Komkommer inmaken wecken moestuin volkstuin

Voor het wecken van de komkommer volg je de gebruikelijke stappen (reinigen potten en ringen etc.) en doe je de komkommer in de potten. Voor dit recept heb ik 3 potten van een halve liter gebruikt.

Zet de potten in de pan en weck ze 30 minuten op 90 graden. Laat ze daarna rustig afkoelen op een theedoek. De komkommer blijft zo zeker nog een jaar goed.

Komkommer inmaken wecken moestuin volkstuin

Jouw recept met komkommer leuk om te horen!

Ik heb me laten vertellen dat dit de Scandinavische manier is om komkommer in te maken. Jij hebt vast ook een favoriet recept met komkommer. Ik ben heel benieuwd, dus laat je tip achter in de comments.

Recept zelf Grand Marnier maken

Grand Marnier is lekker bij de koffie of gewoon om zo te nippen. Nog lekkerder wordt ie als je hem zelf maakt. In deze blog het recept voor zelfgemaakte Grand Marnier. Lees dus snel verder!


recept grand marnier maken sinaasappellikeur

Recept Grand Marnier


  • 40 koffiebonen*
  • 40 suikerklontjes (40 x 4 gram = 160 gram suiker)
  • 1 sinaasappel
  • 1 liter jonge jenever
* een attente lezer wees me erop dat ik chocoladebonen heb gebruikt in plaats van koffiebonen. Vergissing mijnerzijds dus, want dat is inderdaad niet hetzelfde. Het moeten koffiebonen zijn. Al moet ik zeggen dat hij ook prima smaakt met deze chocoladebonen, dus per toeval direct een variatie op het vertrouwde recept!

recept grand marnier maken sinaasappellikeur

Snijd de sinaasappel in met een scherp mes. Neem een grote weckfles of een andere pot met een grote opening (de sinaasappel moet er in z'n geheel in) die je goed kan afsluiten. Daarin doe je 40 koffiebonen, 40 suikerklontjes en de sinaasappel.

Daarna vul je de pot af met jonge jenever en zet je hem 40 dagen op een donkere plaats. Af en toe even schudden om de suiker goed op te laten lossen. Na 40 dagen giet je de Grand Marnier over in een mooie karaf of een andere fles.

Mijn manier van overschenken: eerst door een dunne doek gieten in een grote kom of maatbeker (liefst met tuitje). Zo komen er geen schilfers van de koffiebonen mee in de fles. Daarna de fles afvullen met behulp van een trechter.

Proost!

recept grand marnier maken sinaasappellikeur

recept grand marnier maken sinaasappellikeur

Aftelkalender

Kun jij ook niet langer wachten en wil je dat jouw Grand Marnier precies op tijd klaar is op een bepaalde dag? Dan is dit jouw handige Grand Marnier-aftelkalender. Handuuug!

(ps zelf drink het vooral in de herfst en op feestdagen, dus daarom begint de kalender in augustus)

zelf grand marnier maken aftelkalender

Jouw reactie: leuk om te horen!

Heb jij ook weleens zelf Grand Marnier gemaakt. Wat doe je er allemaal in? Heb je nog een lekkere variatie of een leuk recept? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter.

De 10 grappigste zoekopdrachten op dit blog

Als blogger is het belangrijk dat je blog wordt gevonden in Google. Daarom houd je statistieken bij. Even neuzen in de zoekopdrachten leverde een bijzonder komisch beeld op. Daarom in deze post de 10 grappigste zoekopdrachten die leidden naar dit blog!



De statistieken van je blog bijhouden kan hele interessante info opleveren. Reden voor mij om eens te kijken met welke zoekopdrachten mensen terechtkomen op deBoon.blogspot.nl. En dat levert leuke én vreemde ontdekkingen op. 

Here come's the fun part!

Er zaten er een paar tussen. Hoe kom je erop! Haha! Dit zijn ze dan, de 10 grappigste zoekopdrachten op mijn site:

1. 'Tuin leeghalen tips'
Best raar eigenlijk dat iemand met deze zoekopdracht op dit blog is gekomen. Ik geef juist tips om de tuin vóller te krijgen met allerlei smakelijke planten, in plaats van leger.

2. 'Mooi weer februari'
Meestal is het mooi weer in de zomermaanden. Al is dat in Nederland geen garantie.

3. 'Aardappelplant snoeien'
Lijkt me een strak plan. Top idee. Zeker als je er een bonsai van wilt maken en alleen krieltjes wil hebben.

4. 'Aardbei-Steel-Verwijderaar'
Dat heb ik altijd willen worden toen ik jong was. Tip: gebruik deze zoekterm ook eens bij Scrabble. Gegarandeerd drie keer woordwaarde.

5. 'Balkon groter maken'
Ja hoor, komt u maar door. Ook voor verbouwingen bent u hier aan het juiste adres, al geef ik geen garantie op het eindresultaat. Wel even alles zwart aftikken natuurlijk, want ik beun niet voor de fiscus.

6. 'Bouwtekening fietskar'
We blijven nog even in de bouwsfeer. Ik overweeg zelfs om mijn blog in het Pools te vertalen. Een fietskar heb ik echter niet en  ik heb er ook nooit over geschreven. Een fietskrat heb ik wel (scheelt 1 letter). Super handig. En als je toch nu écht iets wilt bouwen? Dan heb ik hier een bouwplan voor een handige tuinkist voor je.

7. 'Eten in het donker'
Klinkt spannend, maar ik wil toch graag zien wat er op m'n bord ligt. In het donker doe ik andere dingen dan eten.

8. 'Rabarber rauw eten'
Uiteraard. Je kunt alles rauw eten. Als je wilt. Eet smakelijk en veel succes. Vooral even goed doorkauwen op die groene uiteinden. Kom op, niet zo zuur kijken! Check hier hoe je de rabarber wél lekker maakt.

9. 'Dan niet'
Deze persoon had er kennelijk even helemaal geen zin in. Blijf dan ook maar van internet af en ga lekker een stukkie wandelen of zet het op een zuipen.

10 'Sex in de tuin'
Ssssst, ik zeg niks, maar daar achter de composthoop is nog een mooi, rustig plekje. Goed onderwerp voor een volgende blogpost. Zijn er gegadigden die hun verhaal willen delen met de wereld? 

Column Herfstige Herfst

De herfst. Het meest melancholische seizoen van alle. Het ene is al weg en het andere is er nog niet. Een overgang door niemandsland of een inspirerende leegte? Een hoop ellende of hoopgevend? Je leest het in deze prozaïsche post.


Een herfstavond in de moestuin. De wind waait frisser dan anders en in de verte kondigt de schemer zich al aan. Het is rustig op de volkstuin, zeg maar gerust muisstil. Er is niemand op dit verlaten tijdstip. Overal om me heen liggen stapels snoeiafval die me gezelschap houden. De beukenhaag en de liguster zijn geknipt en het blad en de takken liggen levenloos op de grond.

Ik pak de hark uit de gereedschapskist. Mijn lievelingshark. Een hark die zichzelf al in heel wat hopen heeft gestoken. Gemaakt van onvermoeibaar gesmeed ijzer. Dienstbaar tot in de eeuwigheid.

Met een ferme steek verdwijnt de hark diep in de hoop snoeiafval en betrap ik mezelf op de voldoening die dat geeft. Het voelt goed om de natuur met één stevige steek onder mijn controle te krijgen. De afgelopen weken kreeg ik het gevoel dat de onvermoeibare groei van onkruid een krachtig greep op mij en m'n moestuin kreeg.

Nu is het pay-back-time.

Een paar passen brengen me bij de composthoop alwaar ik de stapel met een flinke zwaai op de composthoop zwieper. Het geeft een voldaan gevoel. De ene na de andere hoop verdwijnt op de composthoop en de moestuin maakt weer een opgeruimde indruk.

Gek woord eigenlijk, composthoop. Als je het dode materiaal erop gooit, dan is het eigenlijk maar een hoop ellende. Maar in die hoop ellende gebeurt iets moois. Er wordt namelijk hard gewerkt aan de basis voor een nieuw seizoen. Een nieuwe hoop ontstaat in de vorm van compost. Hoopvol wachtend om de bodem te verrijken voor de volgende oogst.

Als ik mezelf een moment gun om rustig rond te kijken kan ik niet anders constateren dan dat de zomer voorbij is. Na de explosie van natuurgeweld de afgelopen weken, lijkt het groen in zichzelf gekeerd. Als getroffen door een korte flauwte na een enorme inspanning. Het werk is gedaan, de oogst is geproduceerd.

De tomatenplanten hangen als uitgemergelde plantenlijken aan hun stok. Het spaarzame touw, dat ik in de lente nog met zoveel zorg om de prille plantjes knoopte, is het enige dat hen nog bindt. Met een paar steken van de spade liggen ze plat. De stokken bewaar ik voor volgend jaar en de tomatenstronken gaan op de composthoop.

De leeggevallen bedden probeer ik hoopvol nog wat op te vergroenen met een groenbemester alvorens het hardvochtige onkruid mij te snel af is. Al moet ik vaak constateren dat die laatste het vaak wint van de eerste.

Mocht deze herfstige proza je een diep donker gat doen vallen, dan kun je je altijd nog visueel laven aan digitale herfstkunst op de site van het Rijks. Deze herfstig melancholisch tekst zal dan verder ondersteund worden door de tinten bruin en grijs die in een andere eeuw aan het doek zijn toevertrouwd, zoals onderstaand schilderij van Mauve.

Het moeras, Anton Mauve, ca. 1885 – ca. 1888

Het gedicht Peer van Drs. P is geschreven voor dit jaargetijde en wil ik – tot slot – niet onvermeld laten:

  De rozen zijn uitgebloeid, het is geen zomer meer
  Ik ben alleen en heb een peer

  De avond valt ook steeds vroeger, wat ik ook probeer
  Ik schik de peer en snij de peer

  In weemoedige, herfstige sfeer
  Peuzel ik mijn stukje peer

  De koude sluipt nader en de regen druizelt neer
  Ik ben alleen en zonder peer

Voorzichtig klap ik de laptop dicht. Dit verhaal is klaar. Ik pook de kachel nog eens op en schenk mezelf een glas vergetelheid in. Hopende dat het edele vocht de herfstige wind door mijn hoofd doet afzwakken waarna ik onder de dekens kruip en mijn soezige hoofd te ruste leg op het zachte dons.

Dag zomer. Slaap zacht. Morgen is het winter.